Otoimmün hastalıklar, kişinin bağışıklık sisteminin yanlış bir şekilde kendi vücuduna saldırması sonucu ortaya çıkar.
Otoimmün, vücudun kendine karşı bağışıklık yanıtı oluşturması anlamına gelir. Normal şartlarda bağışıklık sistemi, vücuda dışarıdan giren zararlı mikroorganizmaları tanıyarak yok etme görevini üstlenir. Bağışıklık sisteminin yabancı hücre ve vücut hücresi ayrımını yapmasını sağlayan çeşitli mekanizmalar vardır. Bu mekanizmalarda meydana gelen düzensizlik, bozukluk; bağışıklık sisteminin vücut hücrelerini yabancıymış gibi algılamasına yol açar. Bunun sonucunda bağışıklık sisteminde meydana gelen antikorlar, vücut hücrelerine zarar verir.
100’den fazla otoimmün hastalık tanımlanmıştır. En çok bilinen otoimmün hastalıklar çölyak, tip 1 diyabet, hashimoto tiroiditi, romatoid artrit, ülseratif kolit, SLE , MS tir.
Otoimmun hastalıklara tam olarak hangi mekanizmanın neden olduğu bilinmemektedir. Fakat genetik, virüs, bakteri, mantar gibi patojenler, BPA, civa, mikropilastik gibi toksik maddeler, uyku düzeni, beslenme otoimmun hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilecek faktörler olarak gösteriliyor.
Otoimmun hastalıklarda ilaçla tedavinin yanında beslenme düzenini değiştirmek, uykuyu düzenlemek ve egzersiz gibi yaşam değişiklikleri hastalığın seyrinde önemli etkilere sahiptir.
Otoimmun hastalıklarda beslenme nasıl olmalı?
Her otoimmun hastalıkla farklı beslenme protokolleri uygulanmaktadır. Fakat genel hatları ile aşağıdaki önerileri yapmanız hastalığın tedavisinde size destek olacaktır.
- İşlenmiş gıdalardan uzak durun. Olabildiğince pakete girmemiş besinleri tüketin. Et, tavuk, balık, meyve, sebze, kuruyemiş gibi besinler işlenmemiş ve içerisinde koruyucu madde içermeyen besinlerdir. Beslenmenizde ağırlıklı olarak bunlara yer verin.
- Süt ve süt ürünleri tüketiminize azaltın. Süt ürünleri tüketecekseniz yoğurt, ayran ve kefiri tercih edin. Sütü tüketmeyin. Peynir seçeneği olarak da peynir altı suyu içermeyen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan peynirleri tercih edin.
- Glutensiz beslenmeye çalışın. Karabuğday unu en iyi glutensiz besin seçeneklerinden birisidir. Yine nohut unu, baden unu hastalığın çeşidine göre tüketilebilecek un çeşitlerindendir.
- Su tüketiminizi arttırın. Su vücuttan toksik maddelerin uzaklaştırılmasını sağlar.
- Aralıklı oruç sistemini uygulayın. Sık yemek yemek vücudunuzda iltihap yükünü arttır, vücudun patojenleri uzaklaştırmasını yavaşlatır.
- Çay, kahve ve yeşil çay tüketiminizi azaltın.
- Mavi, mor, kırmızı, turuncu meyve ve sebze tüketiminizi arttırın.
- Kereviz, enginar, maydanoz gibi detoks etkisi yüksek olan sebzeleri sıklıkla tüketin. Hatta bunlardan smoothie yapıp tüketebilirsiniz.
Otoimmun hastalıkların tedavisinde beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri size çok daha konforlu bir hayat sunacaktır.