Biz coğrafya olarak pek çok farklı beslenme şekline sahip bir ülkeyiz. Egede sebze tüketimi daha fazla iken İç Anadolu, Doğu Anadolu gibi bölgelerde et, tahıl tüketimi daha fazla.
Son dönemlerde hem batı ülkelerinde hem Amerikada hem de bizim ülkemizde günlük alınan posanın yetersiz olduğu belirtiliyor. Avcı toplayıcı atalarımızdan gelen genler bizim hala fazla miktarda sebze tüketmemiz gerektiğini söylüyor.
Sebzeler içeriğinde flavonoidler, antioksidan bileşenler, likopen gibi yapılar sayesinde kansere karşı korumada, vücudun stres yükünü azaltmada oldukça etkili besin grubu. Sebzeler içeriklerindeki posa dediğimiz yapı sayesinde bağırsak sağlığı için de olmazsa olmaz. Bu nedenle gün içerisinde belirli bir miktarda sebze tüketimi önemli.
Kış sebzeleri antioksidan kapasiteleri bakımından yaz sebzelerine göre çok daha faydalı. Havuç, pancar, turp, pırasa, roka, tere, kereviz, rezene her hafta tüketmeniz gereken en sağlıklı sebze grupları.
Koyu yeşil yapraklı sebzeler dediğimiz magnezyum, roka, tere, maydanoz ise başta magnezyum olmak üzere demir, kalsiyum gibi bileşenlerden zengin. Ayrıca lif içerikleri yüksek olduğu için yine düzenli tüketilmesi gereken sebze grupları.
Kişilerin günlük sebze tüketimi sorgulandığında çok tükettiğini düşünen kişilerin bile tüketimlerinin yetersiz olduğu görülüyor. Sağlıklı bağırsaklar, güçlü bağışıklık sistemi için gün içerinde en az 5 porsiyon sebze tüketimi gerekmekte. Bu da yaklaşık olarak 1 kilo sebzeye denk geliyor. Evet bu oran toplumun %80 i için fazla bir miktar olabilir. Fakat bizim sebze tüketimimizi arttırmamız sadece sağlık için değil dünyamız için de önemli. Önceki yazılarımda da paylaşmıştım. Sürdürülebilir yaşam için et tüketimini azaltıp sebze tüketimin arttırmamız gerekiyor. Çünkü sebze üretiminde ortaya çıkan karbon ayak izi et üretimindekine göre çok daha az. Bu nedenle hem dünyamız hem de bireysel sağlığımız için bol bol sebze tüketmek önemli.
Sebzeler aynı zamanda doygunluk sağlayan besin grubu. Ayrıca et, tavuk, balık gibi ürünlerin tüketiminden sonra oluşan serbest radikal dediğimiz sağlığımız için zararlı olan bileşenlerin yok edilmesini de sağlıyor.
Sebze tüketimini arttırmanın yolları:
Her sabah küçük bir kase maydanoz, dereotu gibi yeşilliklerden oluşan salata tüketin.
Gün içerisinde havuç, salatalık, domates gibi mevsimine göre tüketebileceğiniz sebzeleri atıştırmalık olarak tüketin.
Her akşam et, tavuk, balık gibi et ürünlerinin yanında fırın sebze, salata veya zeytinyağlı sebze gibi sebze seçeneklerini tüketin.
Sebzeyi direk tüketmekte zorlanıyorsanız meyve miktarı az sebze miktarı fazla olacak şekilde smoothie hazırlayıp tüketin.
Başlangıçta sebzeleri yıkamak, tüketmek zor gelebilir. Fakat 3-4 haftalık bir süreçte sebze tüketimi artık günlük rutin alışkanlığınız haline gelecektir.
Sağlıklı günler dilerim..