Sapanca Kırkpınar’da Teleferik Projesi ve buna karşı halkın verdiği tepki konusunda tarafların görüşlerini en ince ayrıntısına kadar okurlarımıza aktarmaya özen gösterdik.
Gelinen noktada, bu tür projelerin büyük bölümünde olduğu gibi halkın istediği değil, yönetenlerin halka uygun gördüğü üstünlük sağladı ve geçmişte mera olan acil toplanma alanı şantiyeye dönüştü.
İnşaat çalışmaları başladıktan sonra dün bir mail aldım. Kırkpınar’da gerçekleştirilecek olan projenin yol açacağı olumsuz sonuçlar tane tane anlatılmış. Bunu haber haline getirirken, anlatılmak istenilenlere zarar vermek endişesiyle, okur mektubu olarak buradan yayınlamayı uygun gördüm.
Bizim Sakarya Gazetesi’nde de yayımlanan yazının başlığında belirttiğim gibi Kırkpınar’dan yükselen feryat şöyle:
Sapanca’da hukuk ve doğa katliamı
Sakarya'nın Sapanca İlçesi Kırkpınar Mahallesi sınırları içinde bulunan ve geçtiğimiz yıl İçişleri Bakanlığı, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, AFAD tarafından "deprem toplanma alanı" olarak gösterilen 9,6 dönümlük mera arazisi üzerine Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ihale ile teleferik inşaatı başlatıldı.
Teleferik inşaatı ile birlikte yamaca doğru toplam 60 dönümlük orman arazisi de inşaat kapsamına alındı. Teleferiğin dağa çıkan yamacına yapılacak yol için 26 dönümlük orman arazisinde ağaç kesimi yapılacak. Teleferik ve otopark inşaatı olarak tanımlanan arazide ayrıca toplamda 3000 ağaç kesilecek.
İmar tadilatı yapılarak, imara açılan, mera vasfı taşıyan "deprem toplanma alanı"nın arazisi 1945 yılında yöre halkı tarafından sadece mera yapılmak üzere dönemin Kırkpınar muhtarlığına şartlı bağış olarak devredilmişti. Zamanla yerel yönetimlerde yapılan değişiklikler ile Hazine'ye intikal edilen mera vasfı taşıyan arazi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne "deprem toplanma arazisi" olarak 25 yıllığına kiralandı. Bir yıl sonra Büyükşehir Belediyesi bu araziyi ihaleye çıkartarak Bursa kökenli Teleferik A.Ş.'ye inşaat yapmak üzere ihale etti.
Bilindiği gibi birinci derecede deprem kuşağı olan bölgedeki deprem toplanma arazileri üzerine inşaat yapılması da ileriye dönük büyük tehlike arz ediyor.
Ayrıca inşaat dahilindeki Hazine ve Orman Bakanlığı'na ait arazi Sapanca Gölü su havzası üzerinde bulunuyor. Söz konusu araziye inşaat yapılması halinde:
•Sapanca Gölü'nü besleyen dağlardan gelen su kaynakları kuruyacak,
•3000 ağaç kesilecek,
•Birinci derecede deprem bölgesi olan yöredeki deprem toplanma alanları ortadan kalkacak
•1945 yılında vatandaşlar tarafından mera arazisi olmak üzere şartlı yapılan bağış hukuken gasp edilmiş olacak.
Yurdunu seven, çevreyi koruyan tüm ülke halkına duyurulur.