Haziranda sular seller, yaz boyunca kuraklık derken ani gelen soğuklarla eksi 15'lere düşen ısı pek çok ürünümüz için son darbe oldu! Ispanaklar, yaprak lahanalar dondu, yerlere yatan pırasalarımızın çoğu toparlanamadı. Feleğin çemberinden geçip de yaşayabilenler en değerli tohumları verecekler bize; suya, soğuğa, kurağa dayanıklı bebeleri olacak! İklim değişikliğine karşı böyle savaşıyor bitkiler - ögrenerek, bilgiyi aktararak... Biz insanlar ne yapıyoruz peki?
2019 yılı boyunca 1942 yeni bitki türü kayıt altına alınmış. Çok şey bildiğimizi sanıyoruz ama gezegenimizde henüz keşfedilmemiş daha binlerce bitki ve mantar var. Doğal alanların hızla yok edilmesiyle, bir çoğu da tanımlanamadan yok oluyor büyük olasılıkla. Oysa yiyecek, ilaç, enerji kaynağı olabilecek; görünümü ya da kokusuyla gönülleri okşayacak neler neler var kimbilir.
Botanik kayıtlara göre yenebilen 7039 yaban bitki tespit edilmiş. Bu bitkilerin sadece 417'si FAO'nun gıda listesinde yer alıyor. En yaygın tüketilenlere de uluslararası sermaye göz koymuş durumda. Hindistan'da çiftçiler işte bu nedenle yollara döküldü: baklagiller, patates, vb. asal ürünlerden devlet desteği kalkıyor, üretici sermayenin insafına terk ediliyor - tanıdık geldi mi?
Karlar eriyip de bahçe görünür hale geldiğinde hiç de hoş değildi manzara: lahana yaprakları kağıt gibi beyazlanmış, ıspanaklar yerlerde sürünüyor... Yaprakları daha ince, daha narin olmasına rağmen ısırganlar yemyeşil ve dimdik ayakta! Yabanın gücü! Toprak aç bırakmaz bizi - yeter ki toprak olarak kalsın...
Haftanız verimli, sofralarınız şen olsun!