AKP, işçiler ve yoksulları sevmeyen ve de daha çok sömürülmelerine neden olan yasal düzenlemeleri tez elden çıkartmanın bir formülünü mutlaka bulan bir parti.

İktidar partisinin işçileri sevmediğini nereden çıkardığıma gelince...

İşyerlerinde alınan grev kararlarını hükümet ya da Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle ertelemesi ve de yasaklamasından yola çıkarak bu değerlendirmeyi yapıyorum.

İsterseniz bu tezi doğrulayan AKP hamlelerini anımsayalım...

İktidara geldiği gibi emek hareketine saldırmaya başlayan AKP, ilk grev yasağını 1 Temmuz 2003’te Petlas Lastik Grevi’nde uyguladı.

Bugüne kadar 4 grevi yasaklanan Şişecam işçisi de, kararnamelerden 5. kez nasipleniyor.

Şişecam'ın süreçlerine de bakalım...

9 Aralık 2003’te başlaması gereken grev, "milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğü için 60 gün süreyle ertelendi. Karar, Danıştay 10. Dairesi'nce bozuldu ve 30 Ocak 2004’te 5 binden fazla işçi greve çıktı. Grev kısa süre sonra “genel sağlık gerekçesi” ve “milli güvenliği bozucu nitelikte” görüldüğü için yine yasaklandı.

20 Haziran 2014’te Şişecam fabrikalarında çalışan 5 bin 800 işçi greve çıktı. Bağlı altı şirketteki 10 fabrikada süren grev, 27 Haziran 2014’te aynı gerekçeyle 60 gün ertelendi.

Şişecam'da 24 Mayıs 2017’de başlaması gereken grev de, yine aynı gerekçeye dayandırılıp  60 gün süreyle ertelendi.

Ve AKP'nin iktidarı boyunca toplam 17 grevin yasakladığı görülüyor. Yani, AKP'nin kararları işçileri, emekçileri hep mağdur etti, etmeye de devam ediyor.

Söz konusu işçiler olunca ceberrut yaklaşımlar sergileyen AKP, patronların talepleri gündeme gelince cömertliği kimseye bırakmıyor...