Medya dünyasının hali !
Türkiye'de, 2020 yılı Ocak-Eylül arası Düşünceyi İfade Özgürlüğü İhlal Raporu açıklandı.
CHP İstanbul Milletvekili ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu'nun açıkladığı rapora göre, anılan sürede 29 gazeteci, yazar, yayıncı mahkum oldu ve 20 gazeteci tutuklandı, 57 gazeteciye dava ve soruşturma açılırken, 65 gazeteci de gözaltına alındı. Ayrıca 20 gazeteci saldırıya uğradı ve 3’ü sosyal medya olmak üzere 16 kişi düşünceyi ifade nedeniyle mahkum oldu. Bir de sosyal medya paylaşımları var tabi ki. Bu mecradaki paylaşımlar nedeniyle 187 kişiye soruşturma ve dava açıldı.
İçişleri Bakanlığı açıklamasına gelince. Covid-19 salgınına ilişkin sosyal medya paylaşımları nedeniyle gözaltına alınanların sayısı 500'ü bulmuş. Bu rakam belki de artıyor ya da artacak.
Değerlendirmem, düşünceyi ifade özgürlü ihlali kapsamındaki durumlara, olaylara ilişkin verilere ulaşmanın zorluğu, hatta imkansız oluşu yönündedir.
Rapordaki en çarpıcı verilerden biri de, gazeteciler yönelik saldırıyla ve tehditlerde.
Önceki yıllarda pek yaşanmayan gazetecilere yönelik saldırılar ve tehditler, bu sürede artıyor.
Ayrıca; gazeteciler ciddi anlamda basın kartları sorunu da yaşadı, yaşıyor. Yine o rapora yansıdığı üzere, Ocak ayında 28 gazetecinin basın kartları iptal edildiği, ancak tepkiler üzerine bu toplu iptal kararı ortadan kaldırıldı.
Toplu iptal kararının ortadan kaldırılması, tek tek iptallerin sürmesini ve bu durumun halen bir baskı unsuru olarak kullanılmasını engellemmektedir.
Söz konusu rapor “İnternete Sansür-Sosyal Medya Kanunu” bölümüne de değiniyor.
Yasanın 1 Ekim'de yürürlüğe girmesi üzerine Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü son 3 ayda Türkiye’de en az 347 internet haberinin sansürlendiğini paylaştı.
Örgüt, geçen yıl ve önceki yıl da, 150'ye yakın yasak getirilip, internet üzerinden engellenen ve silinen haber sayısının ise binlere ulaştığını vurguluyor.
Tabi ki, bir de mahkeme aracılığıyla alınan yayın yasağı kararları var. O kararlar, olaylar ve şahıslar hakkında yayın yapmayı engelliyor. Bu durum da RTÜK'ün verilerine yansımış haldedir.
Bu veriler de, 2010 yılından bugüne kadar geçen sürede mahkemeler aracılığıyla 600’ü aşkın yayın yasağı getirildiğini gösteriyor.
Yayın yasağı getirilen haber konuları arasında iş cinayetleri, yolsuzluk iddiaları, kadına şiddet davaları ile tecavüz davaları gibi farklı olaylar öne çıkıyor.
İşte, medya dünyasının özet hali bu. Varın gerisini siz düşünün sevgili okurlar...