Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nun gündemindeki Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi’nin geri çekilmesi talebiyle Salı günü eğitimciler meydanlara çıktı. Ankara Valiliği’nin kararıyla yürüyüş eylemine izin verilmedi.
AK Parti’nin hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) Teklifi’yle ilgili tartışmalar büyüyor. Teklifte, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak Milli Eğitim Akademisi'nin kurulması planlanıyor. Teklife karşı çıkanlar, bu kuruluş aracılığıyla “öğretmenlik mesleğinde partili kadrolaşma artacak ve muhalif görüşlerdeki öğretmenler meslekten uzaklaştırılacak” görüşünde.
TBMM Genel Kurulu’nun yakında görüşmeye başlayacağı 39 maddelik kanun teklifine karşı Ankara’da öğretmen eylemleri gündemdeydi.
KESK’e bağlı Eğitim–Sen, bugünkü protesto eylemini Milli Eğitim Bakanlığı’nın önünden TBMM’ye yürüyerek gerçekleşecekti. Ancak polis müdahalesi nedeniyle eğitimciler bulundukları noktadan hareket edemedi. Ankara Valiliği’nin yürüyüş eylemini yasakladığı gerekçesiyle öğretmenlere biber gazıyla müdahale edildi.
Birleşik Kamu-İş’e bağlı Eğitim-İş Sendikası ise, ilk önce bugün Ulus’taki Birinci Meclis Binası’na yürüyüş eylemi planladı. Ancak valilikçe yasaklama kararı alınması üzerine Eğitim-İş Sendikası, TBMM Çankaya Kapısı’nın yanındaki Milli Egemenlik Parkı’nda “meslek nöbeti” eylemini gerçekleştirdi. Parktaki nöbet eylemine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer’in yanısıra Veli Ağbaba, Ahmet Akın, Orhan Sarıbal, Mahmut Tanal gibi çok sayıda CHP’li milletvekili ile Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt da katılarak, eğitimcilere alanda destek verdi.
Eylemlerde öğretmenler, “Öğretmen düşmanı Öğretmenlik Meslek Kanunu'na hayır”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Tarikata değil, öğretmene bütçe”, “Öğretmen düşmanı Yusuf Tekin istifa”, “Meclis, ÖMK’yı reddet” sloganları attı.
Ankara’da öğleden sonra yaşanan sağanak yağış ise, öğretmen eylemlerinde sıkıntılı anlar yaşanmasına yol açtı.
Eğitim–Sen üyeleri MEB’in önünü terk etmedi
Gece geç saatlere kadar MEB önündeki eylemi yürüten Eğitim-Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, en az üç eğitimcinin gözaltında oldukları bilgisini aldıklarını belirterek, en temel gösteri ve protesto hakkına yönelik müdahaleye tepki göstermeye devam edeceklerini açıkladı.
Irmak, ÖMK Teklifi’ne karşı çıkmayı mesleki bir sorumluluk kabul ettiklerini söyleyerek, “Antidemokratik bir kanun. O yüzden itiraz ediyoruz. Önümüzde de antidemokratik bir şekilde bize uygulanan bir barikat var. Bu barikat bize değil, aslında bu ülkeye, bu ülkenin geleceğine, eğitim emekçilerine ve çocuklarına kurulmuş bir barikat. Bunun farkında değiller” tepkisini paylaştı.
Eğitim–İş: “Mesleksizleştirme kanununa karşı çıkmaya devam edeceğiz”
TBMM’deki ÖMK Teklifi’yle ilgili “Öğretmenlik mesleğini yok etme amacı taşıyan bir düzenleme” diyen Eğitim–İş Sendikası Başkanı Kadem Özbay ise, teklifi “öğretmenleri mesleksizleştirme kanunu” olarak adlandırdıklarını söyledi.
Özbay, “Bu teklif yasalaşırsa öğretmenleri mesleki güvencelerden yoksun hale getirecek. Mesleki bağımsızlığımızı ve eğitimde niteliği zedeleyecek. Öğretmenlik alanında eğitim fakülteleri aracılığıyla edinilmiş ve edinilecek tüm diplomatlar yok sayılacak. Öğretmen diploması yerine Milli Eğitim Akademisi’yle kimin öğretmen olacağına sadece AKP’nin karar vereceği bir sistem yaratılacak. AKP aslında bu düzenlemeyle kendi öğretmen memurlarını yaratmak istiyor. Kendi seçmedikleri hiç kimse öğretmen olamayacak” tepkisini aktardı.