Kocaeli'nin Kartepe ilçesindeki Arslanbey OSB’de üretim yapan Tezcan Galvaniz’de toplu sözleşme krizi yaşanıyor. İşverenin, ocak ayında başlayan ve önceki hafta anlaşmayla sonuçlanan toplu iş sözleşmesini imzalamaktan vazgeçmesini protesto eden işçiler, tepkilerini "Haklarımız verilmezse biz de huzur vermeyiz" sözleriyle dile getirdiler.

Özgür Kocaeli Gazetesi'nden Suriye Çatak'ın haberine göre, sözleşme görüşmelerini yürüten Özçelik İş Sendikası Kocaeli Şube  Başkanı Arif Çolak, pazartesi gününe kadar işverene süre tanıdıklarını, anlaşma sağlanmazsa işçilerle ortak karar alıp yeni eylemler yapacaklarını belirtti.

İŞVEREN İMZALAMADI

Çolak, fabrika önünde yaptığı açıklamada, işverenin maaş zammını kabul ettiğini, sözleşmedeki idari maddeler ve sosyal hakları kabul etmeyeceğini söyleyerek sözleşmeyi imzalamayacağını söylediğini belirtti. Sosyal haklar ve idare maddeler olmadığı sürece sözleşmenin bir hükmünün olmayacağını söylediklerini belirten Çolak, şunları kaydetti:

“Biz sözleşmeye sadece para olarak bakmıyoruz. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bugün sıkışmış Türkiye’de, ekonomisi yerlerde olan ülkede tüm işverenler ara zam yaparken biz burada zam alamıyoruz. Yetki sürecimize itiraz edildiği için mahkeme devam ediyor. Ama bizler bu işletmenin hiçbir noktasında zulüm altında çalışmak istemiyoruz. Biz meydanlara dökülmek istemiyoruz. Meydanlara dökürlürsek bu işin sonu başka yerlere gider. Birçok arkadaşımız 8 aydır perişanlar. Bu iş burada biçmezse daha farklı şeyler olacağını buradan herkese duyuruyoruz. Pazartesi gününe kadar bir adım atmazsa biz bir araya gelip yol haritamızı çizeceğiz. Artık ne olacaksa olsun."

HAKKIMIZ OLANI ALACAĞIZ

"Burada açlık sınırının altında çalışıyoruz. Eğer burada işçilerin hakları verilmezse hiç kimseye huzur vermeyeceğiz. Kimse yasaların arkasına sığınmasın, sözü olan biraya gelsin sözünü söylesin. 8 aydır bu işçileri oyalıyorlar. Ülke yangın yeriyken biz işverenin yanında asgari ücretle çalışmayacağız. Hakkımız olanı alacağız. Gerekirse hepimiz istifa eder bu işletmeyi çalıştırmayız. Bundan sonraki sürecin nereye gideceğini bilmiyoruz ama ne olursa olsun hakkımızı alacağız.” 

1,5 YILLIK SÖZLEŞME

İşverenin imzalamaktan vazgeçtiği toplu iş sözleşmesinde işçilere 3 ayrı 6 aylık dilim halinde zam verildi. 1 Temmuz ile 1 Ocak 2024 tarihleri arasında A Grubu işçilerin saat ücretleri 40 lira 32 kuruştan 79 lira 58 kuruşa çıkartıldı. bürüt 17 bin 905 liraya çıkan işçi ücretleri 5 bin 968 lira ikramiye ile birlikte brüt 23 bin 874 lira oldu. B grubu işçilerin saat ücretleri ise 40 lira 32 kuruştan 84 lira 6 kuruşa çıkartıldı. Yapılan zam B Grubu işçilerin maaşı brüt 18 bin 913 lira olurken 3 bin 152 lira ikramiye ile brüt 22 bin 65 liraya çıktı. Fabrikadaki formenlerin saat ücretleri de 40 lira 32 kuruştan 86 lira 45 kuruşa yükseltildi. Böylece formenin brüt maaşı 19 bin 227 lira olurken, 6 bin 409 liralık ikramiye ile bürüt 25 bin 636 lira oldu.

İşsiz sayısı 3 milyon 156 bin oldu İşsiz sayısı 3 milyon 156 bin oldu

Maaş zammı dışında işçilere ramazan ve kurban bayramlarında 1000’er lira, aylık yakacak yardımı 300 lira, yıllık izin ücreti 600 lira olarak belirlendi. Evlenme yardımı 2 bin 906 lira, doğum yardımı 1569 lira, çocuk parası 125 lira, yılda iki kez 1500 lira erzak yardımı, yılda iki kez 650 lira ayakkabı yardımı, tek seferlik 7 bin 500 lira nakit para verilmesine karar verildi. Aynı zamanda ilköğrenim için 400, ortaöğrenim için 400, lise için 500, yükseköğretim için 700 lira eğitim yardımı da sözleşmeye eklendi.

Editör: Tuncer Kalaycı