CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, TBMM Genel Kurulu’nda Sakarya’nın sorunları hakkında konuştu. Deprem, Tank Palet Fabrikası, tarım alanlarındaki düşüş, şehir hastanesi ve hastanelerdeki randevu sıkıntısı, esnafın kepenk kapatması, Karasu Demiryolu Projesi gibi konulara değinen Taşkent, “Bizler Sakarya için çalışmaya, Sakarya’nın sorunlarını ve çözüm önerilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.” dedi.
CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent’in konuşması şöyle:
- “Sakarya'nın sorunlarını konuşmak için söz almış bulunuyorum. Bildiğiniz gibi Cumhuriyet Halk Partisi olarak Tank Palet için çok mücadele ettik, iktidarı çok uyardık. Bedelsiz olarak tank üretimini artırmak iddiasıyla Katar'a peşkeş çekilen Tank Palet Fabrikamızda artık tank üretilmeyeceği belli olduğundan Tank Palet Fabrikasının gerçek sahibine, orduya iade edilmesi gerektiğini sürekli tekrar edeceğim. Tank Palet Fabrikasını sahibine, orduya geri verin.
- Sakarya'nın en önemli sorunlarından biri henüz depreme hazır olmamamız. Bugün şehrimizde kaç hasarlı bina olduğunu bile bilmiyoruz çünkü hasarlı bina stoku tespiti bile yapılmadı, kentsel dönüşüm ve güçlendirme tamamlanmadı. 2000 yılı öncesi mevcut yapı stokumuz hâlâ depreme dirençli hâle getirilmedi. Yerinde kentsel dönüşümün yapılması gerektiğini ısrarla talep ediyoruz. Kamu ve özel binaların, okulların, hastanelerin depreme dayanıklılığına dair hâlâ bir plan göremiyoruz ve kolay ölümlerin kenti olmak istemiyoruz.
- Kötü bir yönetimin kentlerimize nasıl sirayet ettiğine Sakarya'da da şahit oluyoruz. Türkiye'nin en bereketli topraklarına sahip kentlerimizden biri Sakarya fakat AKP döneminde, 2004-2022 yılları arasında Sakarya'da toplam tarım alanı yüzde 11 azaldı. Üreticinin ve üretimin desteklenmediği politikalar nedeniyle biz bugün yurttaşın gıda ürünlerine çok pahalıya ulaştığı, toprağı bereketli iken her şeyin ithal edildiği ve üreticinin kazanamadığı bir kent görüyoruz maalesef. Pancar üretiminin sınırlandırılması, fındık fiyatının üreticinin beklentisinin altında kalması, mısırda yeterli fiyat artışının yapılmaması, artan döviz kurlarına bağlı maliyet artışı gibi nedenlerle olan, yine, yurttaşa ve toprağını ekemeyen üreticiye oluyor. Ekonominin kötü gidişatı kentimizi de doğrudan etkilediğinden 2023 yılında 2 binden fazla esnaf kepenk kapattı.
- Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sakarya'mız için ciddi bir gereklilik olduğunu düşündüğümüz ve çok kez gündeme getirdiğimiz Raylı Sistem Projesi'nin nüfusun yoğun olduğu, dolayısıyla ihtiyacın da bir o kadar yoğun yaşandığı şehir hastanesi ve Valiliğin de olduğu Yenikent bölgesinde hayata geçirilmesi gerektiğini belirtiyoruz. Umarım, her seçim bildirgenizde kentte vadettiğiniz hafif raylı sistem projelerini bu sefer gerçekleştirirsiniz.
- Yine, 2010 yılında ihalesi yapılan ve yirmi beş ayda bitirileceği söylenen Karasu Demiryolu Projesi tamamlanmadığı gibi, yapımı durduruldu ve çürümeye terk edildi. Tamamlanan yüzde 23 kısmı için ödenen bedel ise Sayıştay raporlarında da yerini aldığı üzere 825 milyon lira. Sanırım, tamamlanma oranı ve ödenen bedel zararın boyutunu ortaya koyuyor. Karasu demişken, kıyı kenar çizgisi içerisinde kalan yapılaşmanın yasak olduğu bir alanda bir tatil köyü yapılmasına izin verildi ve bu tatil köyünün Menzil tarikatına ait olduğuna dair iddialar basında yer aldı. Şunu düşünmekten kurtulamıyorum: Tarikatlarla ilgili yine yanlış yapıyorsunuz.
- Diğer bir sorun, sağlık. Hastanelerde yaşanan randevu alma sıkıntısı ve yoğun bakım yatak ihtiyacı bölgenin milletvekili olarak bana en çok ulaşan taleplerden. "Sağlıkta dönüşüm" "devrim" dediğiniz şey yurttaşın hastanelerden bile randevu alamama, yoğun bakımda yatamama noktasına geldi ve maalesef 2023 yılı sonunda bitirilmesi gereken şehir hastanesi hâlâ inşaat hâlinde ve bu sene de biteceğini zannetmiyorum.
- Bir diğer temel sorunumuz ise şehir içi ulaşımda yaşanan yoğunluk, dolayısıyla toplu taşıma projelerinin hızlanması gerekir. Tüm bu sorunların çözümü özellikle Sakarya ve Sakaryalılara önceleyerek gerçekleştirilebilir. Bizler Sakarya için çalışmaya, Sakarya'nın sorunlarını ve çözüm önerilerimizi dile getirmeye devam edeceğiz.”
Editör: Tuncer Kalaycı