Yaz sıcakları günlük yaşantıyı zorlaştırırken, nemli veya rutubetli havalar durumu daha da dayanılmaz bir hale sokuyor gibi görünüyor.
Uzmanlar bunun sadece bir his olmadığını, rutubetin insan vücuduna fazladan yük bindirdiğini söylüyor.
İnsan vücudu fazla ısındığı zaman kendini soğutmak için terliyor. Serinlemeyi sağlayan şey su ve tuz içeren bu sıvı değil, terin buharlaşması: Sıvının buharlaşmak için enerjiye ihtiyacı var ve ter de buharlaşırken enerji kullanarak vücudun ısısını düşürüyor.
Ancak yüksek rutubet varken hava neredeyse tamamen nemle dolu olduğundan ter yeterince buharlaşamıyor. Bu yüzden serinleyemeyen vücut, daha fazla ter salgılayarak kendini soğutmaya çalışıyor.
Weill Cornell Tıp Fakültesi'nden Dr. Rahul Sharma şöyle açıklıyor:
Terin ciltte birikmesi, yapış yapış ve rahatsız hissetmemize neden olur.
Bu durum verdiği rahatsızlık hissinin yanı sıra sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. Bilim insanları terledikçe vücudun su kaybederek dehidre olmasına yol açtığını söylüyor.
Ayrıca vücudun serinleyememesi sıcak çarpmasına da neden olabiliyor. 41 derece veya daha yüksek bir sıcaklığa ulaşan vücut, artık kendi ısını kontrol edemiyor ve organlar işlevini düzgün yerine getirememeye başlıyor. Uzmlanlar, bilinç kaybı veya nöbet geçirmeyle kendini gösterebilen sıcak çarpmasının hızla tedavi edilmezse kişiyi öldürebileceğini belirtiyor.
Dr. Sharma rutubetli havanın solunum yollarının daralmasına neden olabileceğini ve özellikle astım ve kronik obstrüktif akciğer hastalığından muzdarip kişilerin risk altında olduğunu ifade ediyor.
Peki bu havalarda biraz rahatlamak ve sağlığı korumak için neler yapılabilir?
Uzmanlar hava durumunda nemin yüksek olacağı söyleniyorsa susamadan su içilmesini tavsiye ediyor. Bu sayede fazla terlemeden kaynaklanan dehidrasyonun önüne geçiliyor.
Bilim insanları meyve suyu veya su oranı yüksek gıdalar tüketilebileceğini söylüyor. Fakat alkollü içecekler dehidrasyonu artırdığından pek tavsiye edilmiyor.
Bunun yanı sıra klimaların ortamdaki nemi de azalttığı ifade ediliyor. Pennsylvania Üniversitesi Sağlık Sistemi'nden Dr. Anthony Mazzeo, kliması olmayanların pencereleri açıp bir vantilatörün önüne soğuk su koymasını öneriyor. Bu soğuk havanın dolaşıma girmesini ve terin buharlaşmasını sağlıyor.
Uzmanlar ayrıca nefes alan kumaşlardan yapılan kıyafetler giymenin de vücudun serinlemesine katkı sağladığını belirtiyor.
Forbes'da yer alan bir yazıda evdeki nemi azaltmak için su sızdıran boru ve muslukların tamir edilmesi öneriliyor. Bunlardan gelen su, havadaki nemi artırarak terlemeyi zorlaştırabilir.
Bilim insanları gölgede kalınması gerektiğini de belirterek hissedilen hava sıcaklığının genellikle gölgedeki sıcaklığı gösterdiğinin altını çiziyor.
Dr. Sharma diyabet ve kalp hastalığı olan kişilerin sıcak havalarda daha dikkatli olmasını tavsiye ediyor. Uzman, baş dönmesi ve kusma belirtileri görüldüğünde doktora başvurulması gerektiğini vurguluyor.