Çalışma Bakanı'nın kamu emekçilerinin 2024-2025 TİS taleplerine karşılık sunduğu ilk teklifte  "2024 yılı ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9" ücret zammı önerisine KESK iş bırakarak yanıt verecek.

KESK, TİS görüşmeleri başlarken başlıca talepleri arasında şunlara yer vermişti:

▶ Haftalık çalışma süresinin 40'tan 35 saate düşürülmesi

▶ 190 sayılı ILO Şiddet ve Taciz Sözleşmesi'nin onaylanması

▶ En düşük memur maaşının 45 bin TL'ye çıkarılması

▶ Maaşlarda verilen ilave seyyanen ödeneğin mevcut taban aylık katsayısına dâhil edilmesi 

▶ KESK ayrıca TİS görüşmelerinde TÜİK enflasyon verilerinin esas alınması halinde iş bırakacağını duyurmuştu. 

Hükümetin TİS masasına birinci yıl için yüzde 14+yüzde 9, 2025 için yüzde 6+yüzde 5 ücret zammı önerisiyle gelmesi üzerine KESK, "bu teklif[in] sefalet katlanarak devam etsin anlamına gel[diğini]" söyledi ve teklfi kabul etmediğini açıkladı. 

İşsiz sayısı 3 milyon 156 bin oldu İşsiz sayısı 3 milyon 156 bin oldu

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan toplu iş görüşmesi masasının "bu teklifle yok hükmünde olduğunu ortaya koy[duğunu]" söyledi.

Kablan "Bu teklifi kabul etmemiz asla ve asla mümkün değildir. Kira, eş ve çocuk yardımının yapılamadığı bir toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceğiz," dedikten sonra kamuoyuna seslendi: "Gelin bu masanın gerçek yetki sahibi biz olalım ve sözümüzü söyleyelim." 

Hükümetin açıkladığı teklifi kabul etmelerinin asla mümkün olmadığını belirten KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, "Bizler KESK olarak taleplerimizin karşılanmaması halinde ikinci teklifin sunulacağı 17 Ağustos'a kadar üretimden gelen gücümüzü kullanarak 16 Ağustos'ta bir günlük iş bırakıyoruz. Tüm kamu emekçilerini bu iş bırakmaya sahip çıkmaya, güç vermeye çağırıyoruz" dedi.

Editör: Tuncer Kalaycı