TTB, bu maddelerin uluslararası literatürde “kimyasal silah” olarak tanımlandığını hatırlattı, kullanımının derhal yasaklanması çağrısı yaptı. TTB açıklamasında, biber gazının daha önce ölümlere neden olduğu da vurgulandı.

BİBER GAZINDAN KİMLER HAYATINI KAYBETTİ?

TTB, ölenleri isimleriyle andı: “Metin Lokumcu’nun Hopa’da yaşamını yitirmesiyle ilgili Adli Tıp Kurumu raporları, ölümünde biber gazının etkili olduğunu net biçimde ortaya koymuştur. Aynı şekilde Musa Dağ, Çayan Birben, Mevlüt Altun, Hacı Zengin ve Kazım Şeker de biber gazı maruziyeti sonucu hayatını kaybeden yurttaşlarımızdandır.”

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkını kullanan vatandaşlara yönelik şiddetin ve kimyasal içerikli gazların kullanılmasının asla kabul edilemeyeceğini de kayda geçti.

Boykot  ve dayanışma: Ane Brun, İstanbul konserini iptal etti Boykot ve dayanışma: Ane Brun, İstanbul konserini iptal etti

TTB, “Kolluk kuvvetlerinin temel görevi, barışçıl şekilde anayasal hakkını kullanan yurttaşların güvenliğini ve esenliğini sağlamaktır” değerlendirmesinde bulundu.

BİBER GAZI KİMYASAL SİLAH MI?

TTB Merkez Konseyi, 1996 yılında 90 ülkenin biber gazının yasaklanması için Birleşmiş Milletler'e imza verdiği hatırlatılırken, Türkiye’nin de taraf olduğu 1997 tarihli Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne atıfta bulundu.

Kaynak: Gazete Pencere