Nasuh Mahruki gözaltına alındı Nasuh Mahruki gözaltına alındı

1 Eylül’de av yasağının sona ermesi ile Türkiye’deki balıkçılar yeni sezon için denize açılacak. Ancak balık türleri bakımından zengin olan Türkiye’de son yıllarda yaşanan iklim değişikliği, deniz yüzeyinde artan su sıcaklığı, aşırı ve yanlış avlanma gibi nedenler balığı artık yenmeyecek kadar pahalı hale getirebilir.

Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kızılkaya, yeni dönemde balıkçılık sezonunu bekleyen olası durumları, iklim değişikliğinin deniz canlılarındaki etkisini ve tezgahlara yansıyacak balık fiyatları ile ilgili Elips Haber’den Halide Tonga’ya değerlendirmelerde bulundu. Suların derinliğe doğru her sene daha da ısınmasının balıklar üzerinde termal bir stres yaratığını söyleyen Kızılkaya, “Bazı balıklar soğuk sudan hoşlanmadığı için yazın suların ısındığı noktalardan Batı Akdeniz’e doğru veya Kuzey Ege’ye doğru kaçıyorlar. Biyoçeşitlilik olarak bakarsak bir sürü yeni istilacı tür geliyor ve yerel türlerle ilgili azalma oluyor” dedi.

Birçok balığı su sıcaklıkların ayın hangi dönemine denk geldiğine göre yumurtlama dönemlerinin değiştiğini ifade eden Kızılkaya, geçtiğimiz yıl Karadeniz’de su sıcaklıklarından dolayı av sezonu durdurulduğunu anımsattı. Kızılkaya, “Su ısısı düşünüldüğünde, özellikle hamsinin yüzde 70’inin geldiği Karadeniz’de hamsinin üremesindeki en ufak bir üreme sekmesi Türkiye’deki balıkların da yüzde 70’ini etkileyecek demektir. Karadeniz’in şu an yüzey sıcaklığı yüksek. Geçen sene yaşanan sorun bence bu sene de yaşanacak” diye konuştu.

Balık fiyatlarının aşırı yükseldiğini ifade eden Kızılkaya, “Artık balığa normal insanın ulaşması sıkıntı. Önümüzdeki 10 sene içerisinde balık normal insanların alabileceği bir gıda olmaktan kesinlikle çıkacak” dedi.

Editör: Tuncer Kalaycı