Merhaba dostlar,
Hani sahilde çakıl taşları, kumlar arasında bazen farklı renkte bir taşa rastlarsınız - bazen yemyeşil, bazen şeffaf. Yakından bakınca dalgalarla aşınmış bir cam parçası olduğu anlaşılır - keskinliğini yitirmiş, zararsız... İşte o küçük cam parçası sahilde değil de mesela ormandaysa, mesela üzerine güneş ışıkları vurursa...
Kendiliğinden çıkan yangınlara "wildfire" (vahşi yangın?) deniliyor.
Özellikle Akdeniz ikliminde oldukça sık rastlanan bir olay. Bazen gerçekten doğal nedenlerle -mesela yıldırım düşmesi- oluşabiliyor ama çoğunlukla gene insan ihmalciliğinin eseri bu yangınlar. Ormana atılmış bir şişe, bir izmarit, kırılmış bir camın parçası, kutu içeceklerin ambalajı, hatta içinde biraz su kalmış bir pet şişe o kıvılcıma neden olabilir.
Ne kadar bilinçliyiz, çocuklarımızı ne kadar eğitiyoruz ormanlar konusunda? Ormanlarımızı ne kadar tanıyoruz? Minicik kıvılcımların ne büyük can kaybına yol açabildiğinin ne kadar farkındayız?
Akdeniz ormanları geri gelecek. Kızıl çamlar küllerinden yeniden doğacak. Yeter ki alanları rantçılar tarafından gasp edilmesin. Yeter ki fırsatçıların açgözlülüğüne kurban olmasın. Yeter ki "geliyorum" diyen yangın tehlikesi için alınabilecek önlemler siyasi getirisi yok diye ihmal edilmesin...
Bir kıvılcım yeter! Yanlışlara dur demek için bir kıvılcım yeter! İyi, doğru, doğaya saygılı, adil bir yaşam için bir kıvılcım yeter.
İyi haftalar