Türkiye'de il olacak ilçelerin detayları nihayet belli oldu. Yapılan düzenlemelerle birlikte ülke genelindeki il sayısı 81'den 91'e çıkarılmış olacak. Bu değişiklikle birlikte belirlenen il olacak ilçelerin detayları da netlik kazandı.
Kamusonhaber'deki habere göre; Türkiye'nin il sayısı uzun bir süredir 81 olarak sabit kalmıştı. Son olarak 1999 yılında Düzce il statüsüne kavuşmuş ve plaka kodu 81 olarak belirlenmişti. O tarihten bu yana, herhangi bir ilçenin il yapılması yönünde resmi bir karar alınmamıştı.
Ancak, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin geçtiğimiz yıl başlattığı tartışma sonucunda, il olacak ilçeler konusu tekrar gündeme geldi. Çeşitli nedenlerle ertelenen bu çalışma şimdi yeniden aktif hale getirildi.
100 BİN NÜFUSU GEÇEN İL OLACAK
İl olacak ilçelerin belirlenmesi için bazı somut kriterler belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu kriterleri tanımladı ve ilçe araştırmalarıyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Bir ilçenin il olabilmesi için en önemli kriter nüfus olacak.
Nüfusu 100.000’i geçmeyen ilçeler, il olma şansını kaybedecek. Nüfus kriterinin yanı sıra, ilçenin bağlı bulunduğu şehir merkezine olan uzaklığı da değerlendirilecek. Uzaklık 30 kilometreden az ise il olma şansı ortadan kalkacak; 30 kilometreden fazla uzaklıkta ise diğer şartlara göre il olma imkanı sağlanacak.
Ekonomik olarak da belirli bir seviyeye ulaşmış olmak gerekecek. İlçelerin kendi kendine yeterli olması ve başka bir ile ekonomik olarak bağımlı olmaması önemli kriterler arasında yer alacak. Ayrıca, eğitim, ulaşım, sosyal hizmetler ve toplum yapısı gibi faktörler de değerlendirilecek.
İŞTE O İLÇELER
TÜİK, belirlenen kriterler çerçevesinde il olabilecek ilçeleri belirledi. Bu ilçeler ise şunlardır: İstanbul’un Silivri ilçesi, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi, Balıkesir’in Bandırma ilçesi, Bursa’nın İnegöl ilçesi, Manisa’nın Soma ilçesi, İzmir’in Aliağa ilçesi, Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesi, Kocaeli’nin Gebze ilçesi, Samsun’un Bafra ilçesi ve Zonguldak’ın Ereğli ilçesi. Bu ilçeler, belirlenen tüm kriterleri karşılıyor.