Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz sahillerindeki olumsuz hava koşullarının sürdüğü ve önümüzdeki 3 gün boyunca denize girmenin tehlikeli olduğu yönünde uyarıda bulundu.
20 Ağustos Pazar gününe kadar dalga boyunun 2 metreye ulaşabileceğini, ayrıca RİP akıntısının sürdüğünü belirten Sakarya Büyükşehir Belediyesi, 20 Ağustos Pazar günü için herhangi bir olumsuzluk görülmediğini bildirdi. Yapılan açıklama şöyle:
"Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan Karadeniz sahillerimiz, bu yılda en çok tercih edilen tatil bölgelerinden bir tanesi olmuştur. Ancak son günlerde denize girişler, hava koşulları elverişsiz olduğu için tehlike arz etmektedir. Meteoroloji uzmanlarımızın ve Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün tahminlerine göre hava şartları önümüzdeki günlerde de olumsuz seyredecektir. Tatilcilerimizin mağdur olmaması ve can güvenliklerini riske atmamaları için uyarı yapıyoruz. Dalga boyunun 2 metrenin üzerinde olacağı ve RİP akıntısının yoğun olarak görüleceği 19 Ağustos tarihine kadar (perşembe, cuma, cumartesi) denize girmek tehlikelidir. Pazar günü için ise olumsuz bir tahmin henüz bulunmuyor. Yasak kararları günlük olarak kaymakamlıklar tarafından ilan edilmektedir. Lütfen uyarıları dikkate alalım."
RİP AKINTISI NEDİR?
Rip akıntısı ya da bilinen ismiyle çeken akıntı Türkiye'de her yıl bine yakın kişinin ölümüne neden oluyor.
Çeken akıntı, deniz dibindeki kum tepelerinden kırılan dalgaların çukur bölgelere hareket etmesinden oluşur. Deniz suları kıyıdan açığa doğru hızla hareket eder. Dalga yüksekliği arttıkça çeken akıntının gücü de artar.
Çeken akıntı en çok rüzgarlı, dalgalı, fırtınalı havalarda ve Karadeniz sahillerinde görülür. Bilinenin aksine bu akıntılar dibe çekmez. Yüzen kişiyi kıyıdan açığa doğru sürükler.
Yüzücü açığa sürüklenirken panikler ve kıyıya dönmeye çalışır. Boğulma vakaları da genellikle bu yüzden yaşanır.
ÇEKEN AKINTI NASIL TESPİT EDİLİR?
Denizin belli bir bölgesinde su rengi, diğer bölgelerden bariz biçimde farklıysa;
Sanki bir kanal boyunca devam eden birbirine karışmış ve düzensiz ilerleyen su görüntüsü varsa;
Düzenli bir biçimde denize doğru ilerleyen köpükler bulunuyorsa;
Kıyıya doğru gelen dalgalarda bozulma ve düzensizlik görülüyorsa; o bölgede çeken akıntı görülme riski yüksektir.