Ford Otosan işçileri asgari ücrete gelen artış, enflasyon ve birçok ürüne gelen zamlarla birlikte eriyen maaşlarının arttırılmasını talep etti. Ford Otosan işçileri “Ford İşçi Bülteni” adlı sosyal medya hesabından konu ile ilgili açıklama yaptı.
2010 yılında metal işkolunda ortalama işçi ücretinin asgari ücretin yüzde 90 fazlası olduğu, ubgün ise sadece yüzde 8 fark kaldığı ifade edilen açıklamada, “Eşit işe, eşit ücret. Hangi sektörden olursa olsun kadın-erkek işçilerin başlıca taleplerinden biri. Aynı işi yapan işçilerin, eş değer ücretler alması aynı zamanda işçiler için iş güvencesi de. Asgari ücrete gelen zamla anladık ki sendikacılar bu talebi hepten yanlış anlamış! Biz tavanda birleşelim derken onlar hepimizi tabanda, yani asgari de eşitledi" denildi.
Ford Otosan işçilerinin açıklaması şöyle:
HAFTADA 60 SAAT ÇALIŞIP BORÇLARIMIZI ÖDEYEMİYORUZ
Yüksek enflasyon, yüksek kur, alım gücümüzün her gün biraz daha erimesi yetmedi, de bir gece yarısı kararname ile KDVB kimi ürünlerde %18’den %20’ye, kimi ürünlerde %8’den %10’a çıkarıldı. Artık ekmek bile 7,5 lira! Biter mi sandın acılar? Bitmedi kardeşim, Temmuz ayında %27’lik vergi dilimine giren arkadaşlarımız da oldu! Elin Avrupalısı haftada 35 saatlik çalışmayı tartışırken, biz ise bu yaz sıcağında fazla mesaiye kalmak için birbirimizle yarışıyoruz! Haftada 60 saat çalışıp yine de kredi kartı borçlarını kapatamıyoruz!
TÜM SAAT ÜCRETLERİNE %34 EK ZAM YAPILSIN
Halimiz, ahvalimiz böyleyken sendikacıların ağzına pelesenk olmuş “sözleşme geliyor”muş! Geliyor dedikleri sözleşmenin görüşmeleri Eylül ayında başlayacak, en iyi ihtimalle yılsonu biter. Elbette dudak uçuklatan maaşları ile sendikacılara beklemek kolay! Biz ne yapalım ağalar, altı ay taş mı yiyelim! Lamı cimi yok! Bizde ne sözleşmeyi bekleyecek takat, ne de sabır kaldı! Ek zam istiyoruz hem de hemen! Tüm saat ücretlerine %34 ek zam yapılsın!
ORTAYA BİR SONUÇ ÇIKIYOR AMA KİMSE İNANMIYOR
Yeni dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Eylül ayında başlayacak. Ağustos ayının shutdown (yıllık planlı duruş) zamanı olduğunu da düşündüğümüzde sözleşme taslağına dair hazırlıklara şimdiden başlamalıyız. Biliyoruz ki az çok demokratik bir işleyişe sahip bir sendikada taslak hazırlığına tüm işçiler dahil edilir. Mesela anket yapılır. Ama öyle Türk Metal’in yaptığı gibi sonuçları işçilerden gizlenen ya da şıkları işçilere sorulmadan belirlenmiş anketler değil! TM’nin anketi de TÜİK verileri gibi. Ortaya bir sonuç çıkıyor ama kimse inanmıyor.
HER KARAR İŞÇİLERLE BİRLİKTE ALINIR VE UYGULANIR
Ne yapılabilir örneğin her vardiyadan, her bölümden, her hattan işçilerin katıldığı, fikrini özgürce söylediği, toplantılarla taslak hazırlanabilir. Yine bu toplantılarda işçiler her vardiyadan, her bölümden, her hattan sözleşme sürecine doğrudan katılacak sözcülerini kendileri seçebilir. Böylelikle işçiler sözleşme görüşmelerinin her aşamasından haberdar olabildikleri gibi kendi önerileri ile sürece doğrudan dahil edilebilir. Her karar işçilerle birlikte alınır ve uygulanır! Böyle olursa işçiler hak alma eylemlerine birilerinin zoruyla değil gerçekten istedikleri için katılır.
HAZIR MISINIZ ARKADAŞLAR? KAVGA BAŞLIYOR!
Biliyoruz ki biz harekete geçmedikçe bunlar yapılmayacak! Biz harekete geçmedikçe ne ekmeğimiz büyüyecek, ne de çalışma koşullarımız iyileşecek! Ek zam eylemlerinde de gördük ki “BİRLEŞTİĞİMİZDE KAZANIYORUZ” Şimdi birliğimizden aldığımız güçle kendi taslağımızı kendimiz hazırlayacağız. Her bir maddesini biz belirleyeceğiz, hazırladığımız taslakla masaya oturulması için mücadele edeceğiz! Hazır mısınız arkadaşlar? Kavga başlıyor! Takipte kalın, madde madde, hep birlikte taslağımızı oluşturalım!”