Çalışma hayatındaki tehlike: Sendikasızlasma
Çalışanların haklarını koruma konusunda biraraya gelip oluşturdukları kurumsal yapılardır sendikalar. Ama, sermaye sınıfı bu örgütlenmeyi devre dışı bırakmak için en küçük bir fırsatı bile kaçırmaz ve sonuna kadar değerlendirir.
Kapitalizmin hakim olduğu ve sermaye sınıfının çıkarlarının azami oranda korunduğu düzenlerde ise siyasal iktidarlara düşen en önemli görev çalışanların örgütlülüğünü bertaraf edip onları güçsüzleştirmektir.
Tıpkı, AKP'li dönemlerde ülkemizde yaşandığı gibi...
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre bir önceki yıl yüzde 13,86 olan sendikalı işçi sayısı bu yıl yüzde 0,2 azalarak yüzde 13,66’ya geriledi. Bu rakamlar, Resmi Gazete’de yayımlanan işçi sendikalarının istatistiklerine ilişkin verilerden oluşuyor. İşin garipliğine bakın ki, Temmuz ayı istatistikleri, çalışanların sendikalaşma oranının yüzde 13.66 olduğunu gösteriyor. Yani yüzde 86.34'ü sendikasız, örgütsüz. Daha net ifade edersek, toplam sayısı 14.2 milyon olan işçilerden 1.9 milyon sendikalı.
Pes doğrusu...
Kendi oluşturduğu yasaları bu kadar kötü kullanan bir sermaye sınıfı dünya sıralamasında sin sıraları kimseye bırakmaz.
Konunun muhatabı Bakan, yaptığı bir açıklamada, övünerek "2020 Ocak ayına kıyasla toplam işçi sayısı 394 bin 854, sendikaya üye işçi sayısı da 28 bin 272 kişi arttı" demiş.
Totale bakınca utanılması gereken bu rakamları övünç kaynağı gibi göstermeye çalışmak, AKP'li dönemlerin "algı yönetme" politikalarına denk düşen bir yaklaşım. O yüzden de şaşırtıcı değil.
Unutmadan,
İlgili bakan, 6356 sayılı Kanun kapsamında 190 sendikanın faaliyet gösterdiğini ve 2020 Ocak-Temmuz döneminde 10 yeni sendikanın daha kurulduğunu, sonucunda da yüzde 1'lik işkolu barajını aşan işçi sendikası sayısının 57'ye ulaştığını gururla ifade etmiş.
Heyhattttyt
Bakan sendikalı işçi sayısının artığını söylerken, sendikalı işçi sayısındaki oran düşüşünden bahsetmiyor. Oysa, başta da ifade ettiğim üzere, bir önceki yıl yüzde 13,86 olan sendikalı işçi sayısı bu yıl yüzde 0,2 azalarak yüzde 13,66’ya geriledi.
Ayrıca yeni tip koronavirüs salgınıyla birlikte yasaklanmasina rağmen işçileri işsiz bırakan işveren kararları dikkate alınırsa, işsizlikte de gözle görülür biçimde artış yaşandığı ortada.
Toplum olarak hepimize kolay gelsin...