14 Mayıs seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanlığı için ikinci tur beklenirken Meclis'in yeni üyeleri ise belirlendi. Kesin olmayan sonuçlara göre yeni yasama döneminde Meclis'in sadece beşte biri kadın olacak.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) verilerine göre Türkiye'de yurt içi ve yurt dışı yaklaşık 64 milyon seçmenin yüzde 50,7'sini kadınlar oluşturuyor. Ancak seçmenlerin yarısını kadınların oluşturduğu ülkede siyasetteki temsil aynı oranda sağlanamıyor.
14 Mayıs'ta gerçekleşen 28'inci dönem parlamento seçimlerinde AKP'den 50, CHP'den 30, Yeşil Sol Parti'den 30, İYİ Parti'den 6, MHP'den 4 ve TİP'ten 1 olmak üzere toplam 121 kadın milletvekili seçildi. TBMM'nin sandalye sayısı 600 olduğu için kadınların Meclis'te temsil oranı ancak beşte bir düzeyinde kalacak.
Siyasi partilerin ve ittifakların milletvekili aday listelerinin sunulmasının ardından pek çok sivil toplum kuruluşu ve kadın hakları savunucuları TBMM'de kadın temsilinin yine düşük seviyede kalacağı uyarısında bulunmuş ve kadınların siyasette eşit yer alamamasını eleştirmişti.
Bu oran bir önceki yasama döneminde, yani 27'inci dönem yasama döneminde biraz daha yüksekti. Önceki dönemin parlamentosunda 104 sandalye ile yüzde 17,1 olan kadın temsil oranı, yeni dönemde 121 sandalye ile yüzde 20,1'e yükselmiş oldu.
Bu arada 28. dönem meclisinde 31 ilin kadın milletvekili olmayacak. Bu iller Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çorum, Elâzığ, Erzincan, Gümüşhane, Iğdır, Karabük, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kırşehir, Kilis, Kütahya, Niğde, Ordu, Rize, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak olarak sıralanıyor.
TBMM'de kadınların temsil oranının yıllar içindeki seyrine bakıldığında ise son yıllarda yavaş da olsa bir artışın olduğu ancak yine de belli bir düzeye gelemediği görülüyor. Meclis'in eski 550 sandalyeli halinde kadın temsil oranı 2007'de yüzde 9,1; 2011'de yüzde 14,3; 2015'teki 7 Haziran seçiminde yüzde 17,6; 2015 1 Kasım seçiminde yüzde 14,7 olmuştu.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesi ve Meclis'in 600 sandalyeli olmasının ardından yapılan ilk seçimde yani 2018'de kadın temsili yüzde 17,1 oranındaydı.
Öte yandan kadın hakları ile ilgili söylemleri ve vaatleri nedeniyle eleştirilen HÜDA PAR ve Yeniden Refah Partisi'nin TBMM'ye girmesi de toplumun bir kesimindeki endişeleri artırmış durumda.