Fizikçi Canan Dağdeviren ve Massachusetts Institute of Technology'deki (MIT) ekibi meme kanserinin erken teşhisini kolaylaştırmak için giyilebilir ultrason cihazı tasarladı. Dağdeviren buluşunu tüm kadınlara ithaf etti.
Çalışmalarına dünyanın en iyi teknik üniversitelerinden MIT’deki Media Lab’de devam eden ve fizik ve malzeme bilimindeki uzmanlıklarını birleştirerek giyilebilir teknoloji alanına yönelen Doçent Dr. Canan Dağdeviren, uzun süredir üzerinde çalıştığı elektronik sutyenin tamamlandığını Instagram hesabından bu şu sözlerle paylaştı.
“Altı yıldır üzerinde çalıştığımız elektronik sutyen projesi tamamlandı. Bu sutyen, herhangi bir operatöre gerek duyulmaksızın tüm memenin ultrason filmini birkaç saniye içinde çekiyor ve meme kanserinin erken teşhisi için kullanılıyor… Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum.”
Türkiye Dağdeviren’in başarılarına yabancı değil ancak bu son projenin arkasında onu motive eden kişisel bir hikaye de var. Onu da en yalın haliyle, kendinden dinliyoruz: “Dokuz yıl önce Fatma teyzem periyodik olarak kontrol altında olmasına rağmen meme kanserine yakalandı ve sadece altı ay hayata tutunabildi. Bu çalışmayı, Fatma teyzem son 12 gününü yaşarken hasta yatağında birlikte tasarlamıştık ve artık hayalin ötesine geçip milyonlarca kadının hayatına dokunabilecek. Bu aleti tüm kadınlara ithaf ediyorum; yalnız değilsiniz.” (Kaynak)