Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'daki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde 'Yargı Reformu Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda, Türkiye'deki son dönemde gerçekleşen gözaltı ve tutuklamalara yönelik hem vatandaşlar hem de siyasi partilerden gelen tepkileri eleştirdi. Hukukun üstünlüğüne ve dokunulmazlığına dikkat çeken Erdoğan, "Kanunun verdiği yetkiyle hukuksuzlukların peşine düşen yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, mahkemelere baskı kuramaz, yargı camiamıza parmak sallayamaz" ifadelerini kullandı.

Bolu Kartalkaya'daki otel yangınında yaşamını yitiren 78 yurttaşa Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, tedavisi devam eden 10 yaralı için de şifa dileğinde bulunan Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Dördüncü yargı reformunun adalet teşkilatımız ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Katkıda bulunanlara teşekkür ediyorum. Bizler adaleti devletin temeli gören geleneğin mirasçılarıyız.

Türk milleti adına karar veren yargı makamının itibarına halel gelmemesi, toplumun adalete inancının sarsılmaması bizim için her türlü mülahazanın üzerinde.

Siyasi ve ideolojik kimlikleriyle, ekonomik statüleri sebebiyle bazı insanların hukuk önünde ayrıcalıklara sahip olduğu günler artık geride kalmıştır.

Eski Türkiye'nin imtiyazlı çevreleri hazmetmekte zorlansa da vesayetçi yapıdan hukukun üstünlüğünü referans alan adil yargı sistemine geçiş sağlanmıştır.

'Kimse yargı camiamıza parmak sallayamaz'

Kanunun verdiği yetkiyle hukuksuzlukların peşine düşen yargı mensuplarını kimse tehdit edemez, mahkemelere baskı kuramaz, yargı camiamıza parmak sallayamaz

Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Suç işleyenler kim olursa olsun yaptıklarının hesabını bağımsız Türk mahkemelerine vermek zorundadır. Kimse yargıyı tehdit edemez, üzerinde baskı kuramaz.

Erdoğan: Turpların büyükleri heybede Erdoğan: Turpların büyükleri heybede

Hukukun üstünlüğünü esas alan, gecikmeyen adalet vizyonu ile, yeni strateji belgesi ile etkin bir adalet inşa edeceğiz. Uzlaştırıcı, özgürlükçü, yeni ve sivil anayasa çalışmalarına hız vereceğiz.

Yargı reformu ile düzenlemeler

Yeni düzenlemelerle duruşmaların 2 aydan fazla ertelenmemesini ve bazı uyuşmazlıkların da duruşma yapılmaksızın çözülmesini sağlayacağız.

Dava türleri için yeni ihtisas mahkemeleri kurulacaktır. Avukatlık kanunu güncellemeyi hedefliyoruz. Stajyer avukatlarımıza stajyer desteği sağlayacağız.

Yeni dönemde performansı artırmak için teftiş uygulamaları da geliştireceğiz. Elektronik tebligat alma zorunluğu getireceğiz, noterlik kanunu yenileyeceğiz, noter yardımcılığını sisteme kazandıracağız.

Hukuk fakültelerinde girişte aranan başarı sıralamasını kademeli olarak artıracağız. Hakim ve savcı yardımcılığı sürecini yeniden yapılandıracağız. Atama ve nakil mevzuatında yer alan bölge sistemini yeniden ele alacağız. Eğitim alan personel sayısını artıracağız.

Ateşli silah kullanımında ceza artıyor

Trafiği tehlikeye atanlara yönelik caydırıcı önlemler alacağız. Saldırı amacı ile aracından inenlerin ehliyetine el konuşması gibi yaptırımlar uygulayacağız.

Nişan düğün asker uğurlaması gibi toplu etkinliklerde silahla ateş edilmesine dönük cezaları önemli ölçüde artırıyoruz.

Lekelenmeme hakkı kapsamında adli sicil sistemini yeniden yapılandıracak, silinme sürelerini kısaltacağız. Çocuklar lehine farklı düzenlemelere gideceğiz. Çocuklar için onarıcı adalet sistemini devreye alacağız."

Editör: Haber Merkezi