Asgari ücret: 6 aylık bil olsa kabul edilemez Asgari ücret: 6 aylık bil olsa kabul edilemez

Ücretleri ödenmediği için eyleme giden işçilerden 35’inin işten çıkarıldığı Ebru Triko, üretim yaptığı uluslararası firmalara verdiği taahhütlere rağmen ödemeler konusunda olumlu bir adım atmadı. Çok sayıda işçi haklı fesih başvurusunda bulunuyor.

Sakarya 1. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ve yaklaşık 400 işçinin çalıştığı Ebru Triko, ay başından bu yana işçi eylemleri ve işçi kıyımıyla anılıyor. Hak-İş’e bağlı Öz İplik İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerinde aylardır ücretlerini gecikmeli ve parçalı aldığını belirten işçiler eyleme gittiklerinde işverenin tehditleriyle karşılaşmış, kapatılan "ütü-paket" bölümünde 35 işçi işsiz kalmıştı. Tüm bu gelişmeler karşısında Öz İplik İş Sendikası herhangi bir tepki göstermemiş, işçiler sorunlarıyla baş başa kalmıştı.

HAKLI FESİH BAŞVURULARI

İşçiler, üretim yaptıkları uluslararası firmalara işçi haklarını eksiksiz verme taahhüdünde bulunan işverenin olumlu adım atmaması üzerine, sendika da ilgisiz kaldığı için kendileri avukat bularak ‘haklı fesih’ başvurusunda bulunmaya başladı. Şu ana kadar ‘haklı fesih’ başvurusu yapanların sayısı, dosyalar farklı avukatlarda olduğu için net olmamakla birlikte onlarla ifade ediliyor.

Türkiye İşçi Partisi; Ebru Triko
işçileri yalnız değildir!

ULUSLARARASI SÖZLEŞMELER…

Oysa, çalışanlarının taleplerine kulaklarını tıkayan, kıyıma ve tehdide başvuran işvereni aynı zamanda üretimi yaptığı markaların uymak zorunda olduğu kural ve anlaşmaları da çiğniyor.

Uluslararası markalar çeşitli platformlarda ve adlar altında mal ürettirdikleri işyerlerinde, işçilerin ücretlerinin, fazla mesailerinin ve hak ettikleri diğer kazançların tam ve zamanında ödenmesini garanti altına aldıklarını ifade etmektedirler. Sipariş verdikleri Ebru Triko gibi işyerlerinden ‘Her durumda, ücretler en azından çalışanların ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılayacak ve makul olarak düşünülebilecek ek ihtiyaçları karşılayacak’ bir ücret ödemesini beklemektedirler. Ayrıca bu markalar ‘ücretlerin, fazla mesailerin ve diğer ek kazançların zamanında ödenmesini ve tüm ilgili yasalara tam olarak uygun şekilde ödenmesini’ garanti altına almaktadırlar. Bu markalar işçilerin işyerindeki sorunlarını ifade edebilecekleri ve bu sorunların çözümünü sağlayacak mekanizmaların oluşturulmasını da talep etmektedir. Bu markalarla iş yapan fabrikaların yönetimler İşçilerin onur ve haysiyetlerini kırmadan hareket etmeli, hakaret ve kötü muamelede bulunmamalılar.  

ULUSLARARASI MARKALAR VE ÇİĞNENEN İŞÇİ HAKLARI

Kendisine mal üreten işçilerin haklarını garanti altına aldığını ifade eden Massimo Dutti (Inditex- diğer markaları Zara, Pull and Bear) gibi bir markanın, gerek Uluslararası Akord’u imzalamış, İLO ile Betterwork gibi çalışmalar yapan Tally Weijl ile Kuhichi gibi Fair Wear Foundation üyesi olan bir firmanın ve Walt Disney in mallarını üreten işçilerin haklarını almasında, uluslararası sözleşmeler de yeterli olmadı.

Ebru Triko’da üretim yapmış uluslararası markalar Urban Outfitter, Next, George.(ASDA),  New Look, Next, Mango, Lipsy, Primark, Lacoste, Gant, El Corte Ingles, C&A,Naf Naf ve NA-KD’ın, işverenin işçi hakları konusundaki tutumu karşısında tavır alması bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi