Bazı özel okullarda ilköğretim çağında kayıtlı görünen ancak okula gitmeyen “hayalet” kız öğrencilerin olduğu iddia edildi. “Sınav zamanları sakallı cüppeli adamlar getiriyor kızı, bir odaya alıp sınava sokuyorlar sonra da götürüyorlar diyen eğitimciler, Milli Eğitim Bakanlığı ve Meclis’e “Bu büyük bir suç” diyerek çağrıda bulundu.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre, “hayalet öğrenciler” okula ya sınavdan sınava ya da müfettiş geleceği zaman okula geliyor. Bunların çoğunun sınav odaklı çalışmak, dershaneye gitmek isteyen 12. Sınıf öğrencisi. Ancak içlerinde zorunlu öğrenim yaşında oldukları için okulda kayıtlı gösterilen küçük kız çocuklarının da olduğu belirtiliyor.  

"Yönetim ‘Böyle bir durum yok’ dese de kız öğrenci sadece sınav günleri sakallı, cüppeli adamlar tarafından okula getiriliyor"

“Hayalet öğrenci”leri yoklamada var yazmak istemediği, bu duruma tepki gösterdiği için çalıştığı eğitim kurumundan istifa eden bir öğretmen, “Öğrenciler nasıl hayalet oluyor” sorusunu şöyle yanıtladı:

5 yıl içinde en çok ihtiyaç duyulacak 5 meslek 5 yıl içinde en çok ihtiyaç duyulacak 5 meslek

“12. sınıflar sınav kaygısı nedeniyle okula gelmek istemiyor. Kendi açılarından haklılar, okul müfredatı ile sınav sistemi uyuşmuyor. Artık açık liseye geçmek de zor. Okula belli bir ücret ödüyorlar. 12. sınıftaki hayalet öğrenciler, 09.00- 16.00 saatleri arasında dersaneye gidiyor. İşin acı yanı bu sorunun küçüklerde de yaşanması. Özellikle kız çocuklarında. Örneğin bir özel ilkokulda kayıtlı görünen kız öğrencinin okula gelmediği fark ediliyor. Yönetim ‘Böyle bir durum yok’ dese de kız öğrenci sadece sınav günleri sakallı, cüppeli adamlar tarafından okula getiriliyor, özel bir odada sınava sokuluyor ve sonra da götürülüyor. Lise son sınıfların bir gerekçesi var ama küçük yaştaki hayalet öğrencilerin tarikat baskısı altında dini eğitimle beyinleri yıkanıyor.”

"Veli, okul yönetimi anlaşmasıyla yürüyor; MEB de göz yumuyor"

Gelir kaygısı bulunan, az öğrencili özel okulların bu yola başvurduğunu anlatan öğretmen, “Veli, okul yönetimi anlaşmasıyla yürüyor. MEB de göz yumuyor. Örneğin bir son sınıfta 12 devam eden, 5 hayalet öğrenci bulunuyor. Sınıfın üçte biri gibi düşünün” diyor.

"Müfettişler geliyor, cezalar kesiliyor, öğretmenler durumu görüyor ama değişen bir şey olmuyor"

Hayalet öğrencilerin bulunduğu okullardan birinde görev yapan öğretmen, “Bunu uygulayan okullarda hayalet öğrenci oranı yüzde 5-7 arasında değişiyor. Müfettişler geliyor, cezalar kesiliyor, öğretmenler durumu görüyor ama değişen bir şey olmuyor. Bu durum baskın olarak lise son sınıflarda ama bütün kademelerde var” diyor.

Editör: Tuncer Kalaycı