ANKARA (İGFA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesinde gelinen son durumu yerinde görmek için incelemelerde bulundu.
Türkiye'de yapımı devam eden en önemli demiryolu projelerinden biri olan hızlı tren hattında, Polatlı ile Afyon arasında toprak işleri, viyadük, köprü ve tünel çalışmalarının tüm hızla devam ettiğinin altını çizen Bakan Uraloğlu, "An itibariyle 660 metrelik Bayat-1 Tünelinin yarısını tamamlamış durumda olduklarını, aynı şekilde Afyonkarahisar'ın kuzeyinden ilerleyen 2 bin 208 metre uzunluğundaki V1 viyadüğünde de çalışmaların hızla ilerliyor. Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Tren Hattımızda yakın zamanda elektrifikasyon ve sinyalizasyon gibi üstyapı işlerine de başlayacağız. Hattımızın TCDD Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen Banaz-Eşme, Eşme-Salihli ve Salihli-Manisa olmak üzere toplam 180 kilometrelik kesimindeki altyapı işlerinin yüzde 63lük fiziksel ilerleme sağladık" dedi.
824 KİLOMETRE OLAN MESAFE 624 KİLOMETREYE İNECEK
Projenin bir bölümünü 2026, tamamını ise 2027 yılında bitirmeyi hedeflediklerini ifade eden Bakan Uraloğlu, "508 kilometre uzunluğundaki projemiz kapsamında Emirdağ, Afyonkarahisar, Uşak, Alaşehir, Salihli, Manisa, Muradiye, Ayvacık, Emiralem ve Menemen İstasyonları olacak şekilde 10 istasyon tasarladıklarını söyledi. 40,7 kilometre uzunluğunda 49 tünel, 25,5 kilometre uzunluğunda 67 viyadük, 81 köprü, 781 menfez ve 177 üstgeçit ile 244 adet altgeçit inşa edileceğini belirten Uraloğlu, Ankara-İzmir hızlı tren projesinin tamamlanması ile mevcut demiryolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafe 624 kilometreye inecek" diye konuştu.
13 MİLYON DOĞRUDAN HIZLI TREN KONFORUNA KAVUŞACAK
Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresinin ise 3 saat 30 dakikaya düşeceğini vurgulayan Uraloğlu, projenin tamamlandığında Ankara-İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometre olacağını söyledi.
Çalışmaların zaten Polatlı'ya kadar olan hızlı tren hattından sonra başladığı için 508 kilometre olarak ifade ettiklerini kaydeden Bakan Uraloğlu, "508 kilometre uzunluğu olan projemizde kullanılacak hattın dizayn hızı 250 kilometredir. Hattımız tamamıyla hizmete girdiğinde Ankara-Afyonkarahisar-Uşak-Manisa ve İzmir illerimizde yaşayan yaklaşık 13 milyon insanımız doğrudan hızlı tren konforuna kavuşacak. Kütahya gibi çevre illerle olan etkileşimi de dikkate alındığında YHT hizmetinden faydalanan nüfus daha da artacaktır. Hızlı Trenin sağladığı konfor ile birlikte seyahat süresinde gerek konvansiyonel tren gerekse de karayoluna göre önemli avantajlar sağlanacaktır." diye konuştu.
90 MİLYON TON YÜK TAŞIYACAK
Ankara- Afyon arası seyahat süresinin 1 saat 40 dakikaya, Ankara-Uşak arası seyahat süresinin 6 saat 50 dakikadan 2 saat 10 dakikaya, Ankara-Manisa arasının 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya, Ankara-İzmir arasının ise 3 saat 30 dakikaya düşeceğini belirten Uraloğlu, "Hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz. Dolayısıyla sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin 3. büyük şehri olan İzmir'i ve güzergâhındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar illerimizi Ankara'ya daha da yaklaştırarak, bölgedeki ticaret hacmini büyütecektir." diye konuştu.
Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattıyla birlikte Mersin-Adana-Gaziantep ve Halkalı-Kapıkule gibi hızlı tren hatlarında da yaklaşık 3 bin 800 kilometrelik demiryolu hattında da yapım çalışmalarına devam ettiklerini söyleyen Uraloğlu, Ayrıca Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini gündeme alarak ön proje çalışmalarını tamamladıklarını söyledi. Süper hızlı tren hattının güzergah uzunluğunun 344 kilometre olacağını belirten Uraloğlu, Saatte 350 kilometre hıza ulaşacak trenler ile seyahat süresini 80 dakikaya indirmeyi planladıklarını belirtti.
Uraloğlu, Gebze'den başlayıp Yavuz Sultan Selim Köprüsü üzerinden geçerek İstanbul Havalimanına ve son olarak Çatalcaya ulaşacak Kuzey Marmara Hızlı Tren hattı projesini de planlar arasına aldıklarını belirtti.