Mısırın ton fiyatına 300 lira zam yapıldı ve bu yılki fiyat 6 bin lira oldu. Zam oranı sadece yüzde 5,2. Mazot 1 yılda 2 katına çıkmışken, dolar üç ayda yüzde 30 değerlenmişken yüzde 5,2’lik zam sadece tekelleri sevindirdi.
Mısır fiyatının açıklandığı 22 Ağustos’tan 1 hafta önce, 15 Ağustos’ta TÜİK, tarım ürünlerindeki maliyet artışlarını gözlediğimiz Tarım ÜFE verisini açıklamıştı. 12 aylık ortalamalarla Tarım ÜFE oranı yüzde 102. Yani üretim maliyetleri en az 2 katına çıkmış, bunu resmi kurumlar ifade ediyor ama bir başka resmi kurum TMO’nun mısır çiftçisine yaptığı zam yüzde 5,2! İktidar da fiyatın tam bir hayal kırıklığı olduğunu farkında olacak ki, fiyatı Erdoğan açıklamıyor, fiyat bir basın duyurusuyla ilan ediliyor. AKP’li milletvekilleri de sosyal medyadan paylaşmıyor, açıklanan fiyatın yaratacağı tepkiden korkuyorlar.
Bayraktar: Cumhurbaşkanımıza açıklatmak istemediler
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, mısır taban fiyatlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmamasına ilişkin, “Herhalde tahmin ederim yeterli fiyat olmadığını bildikleri için Sayın Cumhurbaşkanımıza açıklatmak istemediler. Tahminimi söylüyorum tabii. Yeterli fiyat olmadığının onlar da farkında herhalde" dedi.
Bayraktar şunları kaydetti:
""Geçen sene 5 bin 700 lira olarak açıklanan fiyat bu sene 6 bin TL olarak açıklandı. Yüzde 5 civarında bir artış var. Bölgelerden ziraat odaları başkanlarımız ve çiftçilerimiz bizi arıyor. 'Başkanım bu fiyat şaka mı?' diyorlar. Bu senenin altı ayında 1,5 milyon ton mısır ithal ettik ve belki ithalatımız devam edecek. İhtiyacımızın tamamını üretimden kazanamıyoruz. Üreticimizi bu sene destekleyemezsek seneye mısır üretiminden kaçacaktır. Bunları anlattık. Mısırla alakalı üreticilerimizi rahatlatma adında bu kararın revize edilmesi gerektiğini ifade ettik. Maliyetlerimizin yüzde 45- 50 civarında arttığı bir yerde, fiyatların yüzde 5 civarında arttırılması kabul edilebilir değildir. Bu fiyatların revize edilmesi gerekir.”
"BİR DAHA EKME DEMEK!"
Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Bayraktar ise şöyle konuştu:
“Geçen sene açıklanan rakama göre yüzde 5,26'lık artış var. Ülkedeki enflasyon, üreticinin enflasyonu ortada. 8 bin 750 lira olan gübrenin fiyatı şu an 15 bin lira. Mazot fiyatları 18 liradan 38 liraya geldi. Tohum geçen sene 1300-1400 liraydı. Şu an 3 bin 500 lira. Açıklanan müdahale alım fiyatı üreticiyi adeta yok sayma. Bir daha ekme demek.”
Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş de ‘Bu bir şaka mı’ diye sordu ve “Eğer çiftçiye reva görülen bu zam ile tarlayı ekmesini beklerseniz üretim yapmasını beklersiniz bu mümkün değildir. Çünkü çiftçiyi öldürdünüz. Bu rakam yenilenmese traktörlerle Ankara’da Topak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü önünde eylem yaparız" diye konuştu.
Taşkent: Çiftçiye 30 kuruşu reva gördüler
CHP Sakarya Milletvekili Ayça Taşkent, TMO’nun açıkladığı mısır fiyatlarına “yurttaşın alım gücü bu kadar düşmüşken çiftçiye reva görülen 30 kuruş artış oldu” sözleriyle tepki gösterdi.
Taşkent, “Girdi maliyetleri sadece son bir yılda yüzde 150’nin üzerinde artmışken bu fiyatı belirlemek çiftçiye üretim yapma demektir. Üstelik fiyat belirlenirken sadece maliyetlerdeki artışa bakmak da yetmez. Bunu üreten kişi ailesiyle birlikte nasıl geçinecek asıl buna bakmak lazım” dedi.