İçki tüketiminin, tütün ve obezitenin ardından kanserin önlenebilir en yaygın üçüncü nedeni olduğunu söyleyen ABD Sağlık Dairesi Başkanı Dr. Murthy, Kongre'ye yaptığı çağrıda içki şişelerinin üzerine bilgilendirici sağlık mesajlarının yazılmasını önerdi.

İrlanda Cumhuriyeti içki tüketimi ve kanser riski arasındaki bağlantıya dair uyarıları yasal zorunluluk haline getiren ilk ülke durumunda. Güney Kore de içki şişelerinin üzerinde kansere özgü uyarılar bulunmasını zorunlu kılıyor.

BBC Türkçe'nin görüştüğü uzmanlar, Türkiye'de içki şişelerinin üzerine yazılacak uyarı mesajlarının içki tüketimini azaltabileceğini belirtti ve yetkililere bu konuda adım atılması yönünde çağrıda bulundu.

Uzmanlar, içki tüketiminin en aza indirilmesinin kanser ve diğer olası risklerin de önüne geçmesi için oldukça önemli olduğunu vurguluyor. Bunun için de içki şişelerinin üzerine yazılabilecek mesajların da önemli olacağını kaydediyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Karadurmuş, "Uyarıcı etiketlerin çok fazla içki tüketen insanı etkilemeyebileceğini ama kişinin henüz içki içmemiş çocuğunu ya da yakınları için caydırıcı olabileceğini" ifade etti:

"Bu da alkolün bırakılması, az tüketilmesi konusunda çevreyi ve toplumu etkiler. Ancak unutulmaması gerekir ki, içki tüketimi kimse için önerilmez."

Türkiye'de 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 12,1'i içki içiyor

Alkol

"Göz rahatsızlığı baş ağrısını tetikleyebilir" "Göz rahatsızlığı baş ağrısını tetikleyebilir"

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de 2019 yılında 15 yaş üstü kişilerin yüzde 14,9'u içki içerken, 2022 yılında bu oran yüzde 12,1'e geriledi.

Aynı istatistiklere göre erkeklerde içki içme oranı yüzde 18,4, kadınlarda ise yüzde 5,9.

Onkoloji uzmanı Prof. Dr. Serdar Turhal, içki tüketiminin bazı kanser türlerine yol açtığı konusunda yeterli bilimsel çalışmaları olduğuna dikkat çekti.

Turhal, "içki tüketiminin hiç önerilmediğini, tüketiliyorsa da en düşük seviyelere çekilmesi gerektiğini" söyledi.

Prof. Dr. Turhal, içki tüketim limitlerinin kişilere hatta ırklara göre bile farklılık gösterebildiğini ifade ederken, kadınlarda içkinin kansere neden olmasının daha düşük dozlarda başlayabileceğini belirtti.

Turhal, "Kadınlarda, karaciğerde alkolün bertaraf edilme gücü daha düşük. Bu yüzden de kadınlar erkeklere göre daha çabuk sarhoş olabiliyor" diye konuştu.

Epigenetik farklılıkların da olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Turhal, "Uzak doğu toplumlarında alkol bünyeden daha uzun sürede vücuttan atılıyor. Dolayısıyla o coğrafyada alkolün zararlarının da daha fazla olması beklenebilir" dedi.

Kaynak: BBC Türkçe