Cumhuriyet Halk Partisi Sakarya İl Başkanı Cengiz Çiçek, hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı fındık fiyatının son derece yetersiz olduğunu belirtti. Çiçek, "Biz bu iktidarla, yine zengin Anadolu topraklarının fakir insanları olmaya devam ediyoruz. Bu iktidarda herzaman olduğu gibi fındık üreticisi kaybetmeye devam ediyor" dedi,
Giresun kalite fındığın kilo fiyatının 84 lira , Levant kalite fiyatının da 82 lira 50 kuruş olarak açıklandığını hatırlatan Cengiz Çiçek, şunları kaydetti:
"Fındık, yaklaşık 500 bin ailenin geçim kaynağı. Büyük plantasyonlar yerine, küçük aile işletmecilerinin, geçimlik üretim yaptığı bir ürün. Sakarya fındık üretiminde üçüncü sırada.
Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 85’i ihraç ediliyor. 1.8 milyar dolar döviz girdisi sağlayan bir ürün. Türkiye’nin bir tarım ürününden elde ettiği en yüksek ihracat geliridir. Dünya Fındık üretiminin yüzde 65’ini, ihracatın yüzde 70’ini Türkiye gerçekleştiriyor. Fındık dikim alanlarının, Yüzde 75’i de Türkiye’de.
Bu veriler ışığında fındık üreticilerinin desteklenmesi gerektiği açıktır.
Türkiye’nin fındıkta ulusal bir politikası, gelecek stratejisi yok. Gelecek 5 yılda, Fındık için üretimde, verimlilikte, tüketimde, sanayide, ihracatta nasıl bir yol izleyecek? Bu soruya verilecek bir yanıt ne yazık ki yok. Bu nedenle, fındığı üreten Türkiye, parayı kazanan Fındık kartelleri. Yılda 15-20 milyar dolar katma değer sağlayacak bir üründe, ihracatı 2 milyar dolara yaklaşınca seviniyoruz. Fındık bizde, sanayisi başka ülkelerde."
Türkiye'nin dünya fındık üretiminde ve ihracatında söz sahibi olmasına karşın verimlilikte dünyada son sırada olduğuna işaret eden Çiçek, şöyle devam etti:
"Üretim hacmi ile verimlilik tarafı uyuşmuyor. Fındık verimliliğinde ABD’ de dekar başına 220 kg, komşumuz Gürcistan’da 180 kg, İtalya’da 157 kg. iken bizde Doğu Karadeniz’de dekar başına 85 kg, Batı Karadeniz’de de 130 kg'dır. Verimlilik düşük olunca maliyet yüksek oluyor. Doğu Karadeniz’de üretim planlamasının yeniden yapılması gerekiyor."
BAYRAKTAR'A GÖNDERME
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı ve AKP Sakarya Milletvekili Lütfi Bayraktar'a göndermede de bulunan Çiçek, şunları kaydetti:
"Fiskobirlik, 2006 yılında AKP hükümeti tarafından devre dışı bırakılınca, üretici örgütü gücünü kaybetti. Fiskobirliğin Başkanı olan sayın Milletvekili, fındık üreticisinin vekilliğini yapamıyor. Üreticinin ürününü değerlendiren, piyasayı rekabetçi hale getiren, üretici örgütü fiskobirlik olmalıdır. Fiskobirlik siyasetten arındırılmalı, özerk olmalı. Devlet, sadece taban fiyatı belirleme konumunda olmamalıdır. sübvansiyonlar ile üreticiyi daha verimli üretim için, teşvik etmelidir.Sanayide Markalaşmaya gidilerek, fındığın katmadeğeri arttırılmalıdır."
"ÜRETİCİYİ KARTELLERE EZDİRMEYİN"
"Kısaca belirtmek gerekirse, Fındık üreticisinin kârını artırmanın yolu;
- Birincisi, TMO tavan fiyatının üretime teşvik edici olması, yani devletin her şekilde üreticinin yanında olması, kartellere ezdirmemesi,
- İkincisi, fındık sanayisinin devlet teşvikleri ile markalaştırılmaya gidilmesi,
- Üçüncüsü, devletin fındık üretimi için gereken sübvansiyon desteğinin vermesi.
- Dördüncüsü, Üreticiye verilecek desteğin hasat öncesi bilinmesi.
- Beşincisi, Türkiye’nin fındıkta ulusal bir politikası, gelecek stratejisi her 5 yılda bir olmalı.
- Altıncısı, Üretim verimliliği dekar başına 150kg’a çıkarılarak, birim maliyeti düşürülerek; kâr marjı artırılmalıdır.
- Yedincisi, Batı Avrupa’da olduğu gibi, olabildiğince kooperatifleşmeye gidilmeli. Fiskobirlik siyasetten arındırılmalı ve özerk olmalı.