Kahramanmaraş merkezli iki depremde 41 bini aşkın insan yaşamını yitirirken depremin etki ettiği bölgelerde, binlerce bina yıkıldı ya da oturulamaz derecede hasar aldı. Ortaya çıkan tablo, yurdun geri kalanında deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşların aklına “Benim binam ne durumda?” sorusunu getirmekte.
Google Trends verilerine göre “karot testi” aramaları, Kahramanmaraş depremlerini takip eden günlerde, 24 Ocak 2020 Elazığ Depremi ve 30 Ekim 2020 Ege Denizi Depremi'ni takip eden günlere nazaran yaklaşık 10 kat daha fazla aranmış. Betonu test etmekte kullanılan bir başka yöntem olan Schmidt çekici yöntemi ise Google aramalarında yaklaşık 7 kat daha az popüler. Peki karot testi nedir? Nasıl yapılıyor?
KAROT TESTİ NEDİR? Bu yöntemde karot makinesi olarak da bilinen, özel uçlu bir matkapla bina duvarlarından silindir şeklinde beton örnekleri çıkarılıyor.Örnek çıkarılırken binanın demirlerinin kesinlikle kesilmemesi ve zarar görmemesi gerekiyor. Uzmanlar, açılan kesiğin mutlaka en hızlı şekilde tamir edilmesi ve alınan numunenin mevcut nem durumunun korunması gerektiğini de vurguluyor. Bunun için numune olabildiğince hızlı bir şekilde teste tabi tutulmalı.